Jan van Muijen

Jan van Muijen

In gesprek met Jan van Muijen een geboren Amsterdammer die zijn hart heeft verloren in en aan Groningen!

Jan is sinds 2014 consultant bij Inextern, maar daarvoor heeft Jan een bijzondere politiek getinte carrière doorlopen. Wij willen u graag kennis laten maken met onze sympathieke en tikkeltje eigenwijze, maar zeer kundige collega! Zijn gemeentelijke loopbaan begon hij in 1975 in Amsterdam

Met wie hebben wij nu echt het genoegen?

“Ik ben Jan van Muijen en geboren in Amsterdam” Inmiddels 63 jaar en vader van 2 zoons Wouter en Maarten. Woonachtig in Groningen met Anja en om de week ook met haar zoon Mathijs. Anja haar dochter Liset woont niet meer thuis.

Ik heb een hele mooie loopbaan gehad in het westen van het land en heb daar vele  ambtelijke functies met succes kunnen bekleden.

Waarom van Amsterdam/ Zetten naar Groningen?

“Voor een baan in Drenthe en voor Anja die in Appingedam woonde, dat was een mooie combinatie om in de richting van Groningen te gaan.” Alhoewel ik eerst de baan  heb ingevuld vanuit Zetten. In verband met mijn co-ouderschap had ik om de week mijn jongste zoon Maarten thuis en gingen we samen 2x in de week naar het voetbalveld waar ik zijn trainer van de A1 was bij SVHA. “Mijn zoon is  daar trouwens nog steeds jeugdleider.” Soms vraag ik mij nog wel eens af hoe ik dat toen allemaal heb gedaan in de tijd?!  Maar weet je uiteindelijk lukt dat dan toch weer prima met af en toe een beetje haast en vliegwerk uiteraard! Uiteindelijk ben ik pas in  2011, toen vier uur reistijd per dag toch wat veel was, naar het Noorden  verhuisd en sinds kort met Anja een prachtig huis betrokken op een heel mooi plekje in Helpman-Groningen.

En sta je nu zelf ook nog wel eens op het voetbalveld? Jan lacht, nee dat heb ik hier niet meer opgepakt en ik denk ook omdat ik er toen ben ingerold, doordat Maarten getraind werd door mij.

Hoe ben je uiteindelijk gekomen tot waar je nu staat?

Nadat ik mij middelbareschooltijd iets had opgerekt, omdat ik het ook druk had in de rol van penningmeester voor de feestcommissie, moest ik direct in militaire dienst. Ik wilde eigenlijk gaan studeren, maar daar kon ik niet onderuit komen. Dat gaf mij uiteindelijk ook de kans om helder te krijgen wat ik wilde gaan doen als ik uit militaire dienst kwam. Dat werd bewust de stap richting de overheid maar dan wel binnen de dienstverlenende sector.

De ambtelijke carrière kreeg heel snel een wending waardoor mijn behaalde graad als docent Nederlands er niet echt meer toe deed. Hier ontstaat wel al de behoefte voor de overdracht van kennis. Binnen de afdeling stadsvernieuwing in Amsterdam bleek er steeds meer behoefte aan juridisch  kennis. Ik ben toen gevraagd of ik deze studie wilde oppakken. Hierin zag ik mijn kans absoluut omdat ik altijd al veel interesse heb gehad in het rechtenaspect. Deze studie heb ik uiteindelijk wel succesvol afgerond binnen de gestelde tijd lacht Jan. “Maar wel op het randje hoor want toen kwam Wouter ook net ter wereld, mijn oudste zoon en dat leidt de studie wel wat af”

Jan wat is nu eigenlijk jouw specialisatie geworden?

Binnen  het politieke domein, heb ik eigenlijk altijd wel geopereerd op het scherpst van de snede tussen de ambtelijke organisatie en het politiek bestuurlijk orgaan. Maar overal was het menselijke een zeer belangrijk element in de functie. Ik ervaar mijzelf het meest bekwaam in het arbeidsrecht en het ontslagrecht. Dit kwam ook vaak aan de orde in mijn rol als secretaris. Hierin heb ik mijn gespecialiseerd. Feitelijk is dit ook de rode draad in mijn loopbaan.

Wat is tot dusver je grootste succes?

Eigenlijk heb ik altijd de ambitie gehad om tot gemeentesecretaris benoemd te worden en dat is gelukt! En daarnaast moet ik ook zeggen dat in mijn rol als projectmanager van de fusie tussen de gemeenten Elst – Heteren en Valburg tot de gemeente Overbetuwe te fuseren, ik succesvol ben geweest om deze fusie tussen 3 gemeenten soepel en efficiënt te laten verlopen. Op het gebied van budget maar ook op het gebied van personele bezetting waarbij er toch helaas meer dan 20 banen op de tocht kwamen. Ik ben er nauw betrokken bij geweest dat deze mensen weer een passende andere invulling konden vinden zonder dat er ontslagen moesten vallen. Uiteindelijk zijn alle 250 medewerkers goed op hun plek terecht gekomen.

Ben je tevreden met het verloop van je carrière?

Jan grinnikt, “tevreden” herhaalt hij…..Weetje overal haal je wat en laat je wat. Het is eigenlijk net zoals het reizen dat ik erg leuk vind om te doen. Je ontmoet vele mensen en je kunt niet met iedereen in contact blijven. Ik ben wat dat betreft altijd een beetje realistisch. De gemaakte beslissingen en keuzes kun je gewoon niet terug draaien. Je weet niet hoe het eruit had gezien als je destijds een andere keuze had gemaakt. Ik heb gekozen voor deze reis die ik heb gemaakt en dat heeft mij gebracht waar ik nu sta! Dat voelt goed.

Ik was vroeger echt wel behoorlijk temperamentvol, er werd door mij echt wel eens met een deur gesmeten. Ik zal het niet ontkennen. Of  koos voor de paden die nog niet betreden waren.

Tegenwoordig heb ik die behoefte veel minder en kijk je met rust en nuance naar de dingen. Ik vind het geweldig om mensen te coachen en te adviseren en kennis over te dragen. Dat vind ik nog leuker dan aan dat stuur te zitten en in de wind te staan. Alhoewel ik dat in de keuken nu juist wel weer erg leuk vind, daar maak ik graag dingen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan!

Op je vraag wat ik nu het liefst zou doen is het antwoord dat ik graag raadsleden of raadsfracties, managers of teams, zou willen coachen of een training zou willen geven aan Ondernemingsraden. Met zulke activiteiten kan ik de kennis en ervaring die ik heb opgedaan, overdragen.

Waar werk je naar toe?

Als gemeente secretaris is mijn werkwijze van nature om de loco secretaris zo veel mogelijk mee te nemen naar belangrijke bijeenkomsten. Daarmee zo iemand zoveel mogelijk zelf bepaalde verantwoordelijkheden te laten nemen. Daar leert iemand  het meeste van en ik ben daar zelf echt een voorstander van. “Maar ik moet bekennen dat daarin ook wel een kleine valkuil schuilt hoor, soms heb ik de neiging om dat stuur dan even weer over te pakken in plaats van dat ik dan vertel dat we links of rechtsaf gaan.”

Dat is ook wel een beetje de aard van het beestje, ik zou ook nog best graag een mooie interim opdracht willen vervullen als er binnen een bestuurlijke omgeving zaken tegen het licht gehouden moeten worden of veranderprocessen in gang gezet moeten worden.  Daar ligt mijn hart.

Waar ik bijvoorbeeld van toegevoegde waarde kan zijn zie ik in een rol als programmamanager of projectmanager. Ik heb behoorlijk veel bestuurlijke organisaties van binnen gezien. Het zou jammer zijn dat ik die kennis niet kan toepassen binnen organisaties hier in de omgeving die met soortgelijke problematiek  te maken hebben. Het zou voor mij een mooie win-win situatie zijn om mijn kennis te kunnen overbrengen en daarbij een bijdrage te kunnen leveren in de huidige problematiek van politiek of bestuurlijk getinte omgevingen.

Wat is jouw rol bij Inextern en wat is jouw toegevoegde waarde?
Mijn accountmanagersrol bij Inextern past goed bij mijn affiniteit en verworven vaardigheden om in gesprek te gaan met de klanten in de publieke sector. Als geen ander kan ik hun problematiek herkennen en erkennen en daardoor samen op zoek gaan naar een voor de organisatie passende oplossing of bijstand. Op deze wijze kunnen wij als bureau een goede partner in business zijn, daar wil ik graag  een actieve bijdrage aan leveren.

En Jan, wat is nu typisch iets voor jou?

Hij lacht en zegt “in het kader van die sloganwolk was mijn kreet niet met stip gekozen, maar geeft wel veel weer over mij: HET IS BETER DE KAARS TE ONTSTEKEN DAN TE ZEUREN OVER DE DUISTERNIS!”

[email protected] - 06 511 023 03 - LinkedIn

Aanvraag voor meer informatie

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Missie

Inextern is business partner in het realiseren van succesvolle veranderingen van mensen en organisaties.

Contact

Inextern
Rozenburglaan 1
9727 DL Groningen
T [050] 318 85 83
F [050] 314 85 20
[email protected]
www.inextern.nl