Management Development

Management Development: “Het beste wat managers kunnen doen is de boel zo min mogelijk verstoren!”

Een manager dient goed te kunnen regelen en te organiseren. Daarvoor staan hem allerlei methoden en technieken ter beschikking. Maar wat is de methode voor goed kunnen leidinggeven? Wat heb je daarvoor nodig? Het antwoord is managementgogme. Gogme is ‘spelinzicht’ waarmee de manager de wedstrijd leest. Welke kwaliteiten dien je dan te bezitten als manager? In ieder geval moet je gevoel hebben voor relaties en belangen. Het hogere doel voor ogen houden is er waarschijnlijk ook eentje. Goed door de boodschap heen kunnen luisteren en ook de intentie aanvoelen. Een manager met ‘gogme’ voldoet in onze ogen dan ook aan de definitie van leiderschap. Deze definitie is eenvoudig: leiderschap is gedrag beïnvloeden.

Een goede collega en tevens schrijver van vele managementboeken de heer Rolf Mulder, maakte de opmerking dat het beste wat managers kunnen doen, is de boel zo min mogelijk verstoren. Anders gezegd: ze moeten zich er niet teveel tegenaan bemoeien. Dit is erg tegendraads opgemerkt, zeker als je het vergelijkt met de aloude heersende opvatting dat managers juist moeten sturen. Dit doen ze door doelen te stellen, deze te vertalen naar KPI’s, ze te monitoren en waar nodig bij te sturen door maatregelen te nemen in processen, mensen en middelen. Rolf bedoelde met zijn opmerking dat managers een cruciale rol vervullen bij de ontwikkeling van mensen en als gevolg daarvan organisaties. Echter door stempeldrang kunnen ze meer kapot maken dan lief is. Om medewerkers te ontwikkelen dienen managers hun eigen ego opzij te kunnen zetten en daarmee de drang tot scoren. Goed management is in onze ogen dan ook belangen van medewerkers kunnen inschatten, situationeel kunnen denken en sturen, cadeautjes uitdelen op het juiste moment etc. Met andere woorden, de wedstrijd kunnen lezen.

Kunnen mensen dit leren? Moeilijk, enige aanleg en reflecterend vermogen is wel vereist. Indien de potentie aanwezig is, dan helpen de adviseurs van Inextern u graag ‘managementgogme’ te ontwikkelen. In haar management development trajecten leert de Inextern adviseur uw managers de eigen psyche en die van de medewerkers te doorgronden. Tezamen met het vergroten van inzichten en vaardigheden rondom verandermanagement neemt daardoor het zelfvertrouwen toe om leiding te geven aan medewerkers en aan verandering.

Cases

Persoonlijke Effectiviteit Teamleider

Bij een niet nader te noemen bedrijf in Friesland loopt een teamleider tegen muren op…

Organisatieontwikkeling Machinefabriek

Bij een machinefabriek in het noorden van het land ontbreekt het bij medewerkers aan teamwork, initiatief en…

Consultants

Richard Lubbers

Levert als adviseur al meer dan vijftien jaar succesvol zijn bijdrage bij het professionaliseren van uiteenlopende organisaties. Zijn expertise ligt in het begeleiden van (management) teams.

[email protected] - 06 201 376 37 - LinkedIn

Louwe van der Wal

Echte verandering vindt volgens Louwe veelal autonoom plaats en wordt niet opgelegd. Managers en medewerkers moeten willen! “De sleutel tot verandering ben je dan ook zelf.”

[email protected] - 06 553 606 37 - LinkedIn

Koos Vos

Voert als organisatie-adviseur opdrachten uit voor bedrijven en organisaties op de terreinen marketing en verkoop, organisatie-ontwikkeling en interim management.

[email protected] - 06 460 376 64 - LinkedIn

Jochem van Woerden

Senior consultant en voormalig Manager HR die teams en leidinggevenden begeleidt bij veranderingstrajecten. Hij zet met u de stip op de horizon en geeft de strategie aan. Jochem focust daarbij op het verbeteren van uw organisatie tot een duurzame eenheid, klaar voor de nabije toekomst.

[email protected] - 06 533 310 56 - LinkedIn

Aanvraag voor meer informatie

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Gerelateerde producten

Referenties

Missie

Inextern is business partner in het realiseren van succesvolle veranderingen van mensen en organisaties.

Contact

Inextern
Rozenburglaan 1
9727 DL Groningen
T [050] 318 85 83
F [050] 314 85 20
[email protected]
www.inextern.nl